Пастата

Още от времето, когато лексиконите бяха на мода, на въпроса “Кое е любимото ти ястие?” отговарях “Спагети!” Разбира се, за мен спагетите са на върха в семейството на пастата, но то тогава, освен спагети и макарони, друго нямаше. Рядко се намираше качествена вносна паста, ако изобщо се намираше. След това започнаха да навлизат чужди марки, започнахме да усещаме разликата между фиде и спагети, макарони без яйца и италианското пене, а да не говорим и за талиатели, фарфале, канелони и т.н. Е, за щастие, от години има богато разнообразие на хубава пакетирана паста в супермаркета, та дори и прясна. Да – прясна. Тук ще споделя моят опит с правенето на прясна паста. Всъщност е съвсем несложно. Важно е да се знае пропорцията, която, вярвам, е позната на повечето: на 100 грама брашно се слага едно яйце, а за повече жълт цвят може да се добави още един жълтък.

1

Замесва се тесто, след което се оставя да отпочине за половин час опаковано във фолио, за да не съхне. Разточва се с повече брашно и се реже както Ви е кеф. Моите ги нарязах на талиателе. Могат да се приготвят веднага, като времето за варене е не повече от 2-3 минути. Другият вариант е да ги “обесите” на каквото имате под ръка и да ги изсушите, като им позволите да се запазят за по-късно.

2

Нямам нищо против да ги хапна и така, но все пак уважавайки себе си е редно да овкуся пастата. За тази цел предлагам свежо домашно песто във вариант със сурови лешници. Всяка година имам по една саксийка пресен босилек – свежият му аромат е несравним с този на сушения.

3

4

Процесът е следния – щедра китка босилек, заедно с една две скилидки чесън, шепа сурови лешници и сирене пармезан се смачкват с няколко супени лъжици зехтин до постигане на гъста паста. После смесвате с талиателе пастата и останалото е въпрос на желание.

5

Една от любимите ми комбинации е паста с манатарки, пушено топено сирене и хрупкави домашни крутони. Ползвам сушени манатарки, които накисвам в малко вода. В последствие тази вода може да се изсипе в соса при топеното сирене. Подправям с пресен розмарин. А преди това изпичам домашни крутони от ръжен хляб с малко сол и мазнина, нарязани на много малки кубчета. Би било добре да се направи и с трохи.

6

Паста с пиле, печурки и доматен сос.

spaghetti

Пастата със сирена, сметана и лентички бекон може да изкуши и най-сития на масата.

8

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *