За ценителите на бира…/част 1/

Разказахме накратко за някои по-нестандартни видове бира в блога на нашите приятели от PRINT GOAT. И тьй като трепетите не стихват, смятам, че е редно да споделя впечатления от наскоро дегустираните бири.  От статията “За по-различните бири…” насам имахме възможността да опитаме няколко по редки стилове и марки, които доскоро не можеха да бъдат закупени от български магазин. За щастие бирената култура в България се разраства напоследък и много “кефски” бирени барове отвориха врати, където да се предлагат екстравагантни вкусове като бира с розова вода, тъмна бира със стриди или лактоза, както и по-класическите белгийски ейлове.  Ако сте от Варна, не се колебайте да посетите все още младият бирен бар на AVERI BEERS, където ще ви посрещтнат с прилично разнообразие от стилове и марки. Моят съвет е да се доверите на препоръките на персонала при положение, че не сте наясно какво бихте искали да опитате. Ето ние с какво се прибрахме от аверите:

от AVERI BEER BAR

_DSC0762fs

Противно на очакванията, жълтото магаре се възприе най-добре. Дори бих казала, че беше доста вкусно. Що се отнася до датските To Øl и Mikkeller – при тях по-скоро важи поговорката “На прехвалена круша с голяма кошница не се ходи”. Признавам, че DILL на To Øl го избрах само заради смелия етикет от бял надпис върху бял фон, но на вкус сякаш можеше и по-добре.


 

Котка и мишка

Пловдивчани могат да се почерпят с добро пиво в бар Котка и Мишка сред атрактивния екстериор на квартал Капана. Ако го посетите, не се чудете защо в бирен бар се предлагат домашно приготвени сладкиши. Истината е, че в повечето случаи горчивата напитка идеално подхожда с десерти. По-подходящи са силните белгийски ейлове. Като този La Corne – Triple в съчетание с лек и ароматен крем брюле. Като всеки трипъл, и този е с висока алкохолност и богат аромат, а глътката е сгряваща и с траен вкус.

_DSfdsfsC0355

Покрай бирената мания вкъщи се усеща наклонност към практикуване на бирен туризъм, който се състои в посещение на различни дестинации с една единствена цел – опитване на нов вид бира. И като всички примерни туристи, винаги се прибираме с по някое “сувенирче” под формата на бутилка.  Освен с трипъла на La Corne, от Котка и мишка си взехме и френския Gavroche на Brasserie De Saint-Sylvestre , както и Monk’s Stout на Dupont. По снимката не се заблуждавайте, че е с кафе… просто се усеща кафеен аромат, присъщ за повечето стаутове.

_DSC0444

_DSC053s7


 

Rose Brew

Следва една изненадващо смела рецепта за органична бира с българска розова вода, към която подходих с големи очаквания. За съжаление не мога да кажа дали харесахме този експеримент. Съвсем натрапчиво и категорично се усеща вкус на силно парфюмиран локум, който засенчва останалите иначе добри вкусови качества на пивото. Все пак приветствам всяко желание за дегустация на екзотични съчетания, колкото и невероятни да звучат първоначално.

_DSC2740

_DSC27402

_DSC2795


 

 

Steen Brugge

Ще представя още една, последна за тази публикация, десертна бира. Това е Dubbel Bruin на Steen Brugge. Типичен силен белгийски ейл, с плътно тяло и богат аромат, деликатна нотка на карамел. Добре е да се знае, че този тип бири е добре да се сервират по-топли – на около 10 °C. Ако я консумирате на по-ниска температура, рискувате да не усетите пълните и вкусови качества. В този ден приготвих черешово клафути. Много добре се съчета с вкуса на тъмно рубинената бира.

_DSC0477

_DSC0492

Не бих могла да приключа без представител на трапистките бири. Дали заради каузата, която стои зад техния статут, или заради вкусовите им качества, тези бири заемат най-високото стъпало на моята стълбица на бирената слава. La Trappe и техния Witte Trappist доказват, че дори да не си почитател на пшеничното пиво, ще те накарат да преосмислиш предпочитанията си. Светла, лека, сякаш сладка, пивка, лятна….с много пяна. *Голямото количество пяна е характерно за пшеничните бири.

_DSC9589

И последно… свеж бирен микс на Schofferhoffer с грейпфрут. Добре балансирана, лека и също лятна бира. Лесно достъпна е, има я в повечето големи супермаркети.

_DSC2568


One thought on “За ценителите на бира…/част 1/

  1. Яна и Тони Reply

    Най-накрая блога е факт! Ние сме не просто изкушени, а направо ни потекоха лигите 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *